Belépés
Szavazás

Milyennek találod az oldalamat?

Kereső

Megtámadták a Fidesz székházát

Megtámadták a Fidesz székházát – helyszíni az internetadó elleni tüntetésről


Néhány nap is elég volt ahhoz, hogy megszerveződjön az utóbbi hónapok legnagyobb kormányellenes demonstrációja: több ezren tiltakoztak az internetadó bevezetése ellen Budapesten, a József nádor téren, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál vasárnap. A tüntetés tizedik percében már Orbán Viktor lemondását követelték, majd ultimátumot adtak a kormánynak. Később a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz vonultak és inzultálták a Hír TV stábját.

A hét elején derült csak ki az, hogy a kabinet megadóztatná az internetezést, ám ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy létrejöjjön az utóbbi hónapok talán legerőteljesebb kormányellenes megmozdulása. Az újabb sarc elleni, napról, napra szélesebb körű tiltakozás nagyságáról, erejéről sokat elárul: egy fiatalember, Gulyás Balázs kedden hozta létre a „Százezren az internetadó ellen" elnevezésű Facebook-oldalt, amelyhez mindössze öt nap alatt 208 ezren csatlakoztak.

 

Beliczay László / MTI

 

A tiltakozók jelentős része ráadásul nem csak számítógépe előtt hőbörgött. A fővárosi József nádor térre – a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz – meghirdetett vasárnap késő délutáni demonstráción a borús, hideg idő ellenére is nagyon sokan jelentek meg: a résztvevők becslései szerint úgy 3-4 ezren – más becslések szerint 5-6 ezren – tüntettek. Az mindenesetre tény: a tér háromnegyedét megtöltötte a tömeg.

Alighanem fokozta az érdeklődést, hogy a hvg.hu épp vasárnap arról írt miniszterelnökségi forrásokra hivatkozva, hogy az internetezés megadóztatását maga a kormányfő, Orbán Viktor találta ki, ebből fedezné a rendvédelmi szervek és a katonák korábban megígért, jelentős béremelését. Ez pedig még különösebb megvilágításba helyezi azt: a Fidesz ellenzékben még hevesen bírálata a világhálós adót, most gigabyte-onként 150 forintos sarc szerepel a kormánypárt terveiben.

 

Itt érdemes megemlíteni, az unortodox adóterv nem csak itthon váltott ki megdöbbenést. Az internetadó bevezetése elleni tiltakozásra szólított fel vasárnap délután a Twitteren Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnöke. A távirati iroda jelentése szerint a liberális holland politikus – aki korábban szégyennek nevezte az új sarcot – a Twitteren arra kérte „olvasóit": támogassák azokat, akiket felháborít a magyarországi internetadó terve, és utcára vonulnak Budapesten.

 

Teknős Miklós / Népszabadság

 

A tüntetés első perceiben hatalmas füttykoncert fogadta azt a korabeli hangfelvételt, amelyen a Fidesz egyik képviselője – még ellenzékben – beszélt az internetadó elfogadhatatlanságáról. A hangulatról sokat elárul: amikor csak elhangzott a kormánypárt neve, a tömeg fújolni, fütyülni kezdett. Ezt követően a rendezvény szpíkere erősen kormánykritikus beszédbe kezdett, majd kijelentette: „Nem hagyjuk az új adó bevezetését. A tömeg erre hosszasan skandálta: „Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!" „A miniszterelnökünk egy digitális analfabéta" – jelentette ki a szónok jelezve, hogy Orbán nem használ számítógépet, internetet, mire a tüntetők, azonnal belekezdtek: „Mondjon le! Mondjon le!"

(A rendezők többször is kérték a résztvevőket, hogy egyetlen párt szimbólumait se használják. Derültséget keltett, amikor a felszólítás nyomán többen is kérték Schiffer Andrást, az LMP társelnökét, hogy takarja el az arcát. hiszen ő maga a párt egyik szimbóluma. Éppen ekkor szólította fel a szpíker a tüntetőket, hogy senki ne takarja el az arcát semmivel.)

 

A rövid beszédet követően az tüntetők telefonjuk kijelzőjével, lámpájával felfelé világítva „égbevilágítós flashmobot" tartottak. Eközben pedig többször is felhangzott az „Orbán takarodj!" és a „Nem hagyjuk!" szólam. A tüntetők 48 haladékot adtak a kormánynak, hogy vonja vissza a netadót. Ha addig nem tesz eleget ennek a követelésének a kabinet – jelentették be –, akkor újabb demonstrációt tartanak.

 

Marjai János / MTI

 

Ezek után a tüntetők a tervek szerint elindultak a Hősök tere sarkán lévő Lendvay utcai Fidesz székházhoz, hogy ott sajátos dekorációt helyezzenek el. A tüntetés szervezői – Orbán Viktor ismert fordulatára utalva – arra kérték a résztvevőket: „Mindenki hozzon magával még egy régi kütyüt". A tervek szerint ezekből a régi számítástechnikai alkatrészekből, eszközökből emelnek „szimbolikus és látványos gátat ennek az ostoba adónak."

A tízezresre duzzadó tömeg nagyságára jellemző, hogy az Andrássy utat teljes szélességében megtöltő menet már majdnem elérte az Oktogont, a sor végen haladó utolsó demonstrálók viszont még a Deák téren voltak. A menetelők folyamatosan skandálják, hogy „Orbán takarodj!”, „Ria-Ria Hungária!” valamint azt, hogy nem lesz netadó. A menet – amelynek a legelején „Nem a netadóra!” feliratú molinót tartanak – erős rendőri biztosítás mellett közelít a Fidesz székházához.

 

M. Schmidt János / Népszabadság

 

 

A Hősök teréhez közeledve a menetben haladók újabb és újabb rigmusokat kezdtek el skandálni. Felhangzott már a „Diktátor, diktátor" amelyet egyértelműsítve, hogy kire gondolnak, az „Orbán takarodj!" követte. Volt, aki már tágított a kormánykritikán: „Hol vannak a NAV-os csajok?" – így utalva a kitiltási botrányban sajtó szerint érintett adóhivatali vezetőkre.

A tömeg lassan elérte a Fidesz-székházat, ahol a készenléti rendőrség rohamsisakot és védőfelszerelést viselő tagjai várakoznak.

A Lendvay utcát lezárták, ezért a tömeg Hősök terére indult. Gulyás ekkor a menet élén elkiáltotta magát: „Hagyjuk is a Fideszt, talán már úgyis belátták a tévedésüket. Utánam az Árpád-szoborhoz!” A tüntetők közül többen felmásztak a központi szoborcsoportra, a Milleniumi emlékműre,  és kifeszítették a „Nem az internetadóra!” molinót.

 

 

M. Schmidt János / Népszabadság

 

 

Miközben a menet vége még mindig nem ért a Hősök terére, Gulyás egy hangosbeszélőn szólt a tömeghez: „Annak ellenére vagyunk ilyen sokan, hogy a közmédia nem számolt be a tüntetésünkről, elhallgatta azt." „Cenzúra, cenzúra!" – skandálták erre a demonstrálók. Orbán Viktor – folytatta Gulyás – erről a térről küldte haza az oroszokat, ma pedig ugyanez az Orbán Viktor köt paktumot az oroszokkal. „Putyin pincsije! – kiáltották erre a tüntetők.

A Hősök terén a tömeg elénekelte a Himnuszt, ezután pedig a tüntetők – már a főszervezők nélkül – a Fidesz-székházhoz indultak. Ezúttal a Lendvay utca már nem volt lezárva, így a tüntetők a fotósok és az operatőrök gyűrűjében elkezdték ledobálni a székház elé a magukkal hozott számítógépes alkatrészeket. Több alkatrésszel célba vették a székház ablakait is, amelyek közül néhány be is tört, és volt tüntető, aki felmászott az épület egyik erkélyére. Egyre többen mondják, hogy a tüntetőkhöz csatlakozó, ma Budapesten szintén demonstráló futballszurkolók mentek vissza a Lendvay utcába

 

 

M. Schmidt János / Népszabadság

 

A tüntetők hosszú percekig dobálták az épületet, folyamatosan egerekkel, billentyűzetekkel, nyomtatókkal és merevlemezekkel. Több ablak betört, redőnyök szakadtak le. „Rájuk zúdítjuk az elektronikus szemetünket. Ebből talán tanulnak a rohadékok!" – üvöltötte egy huszonéves lány. Többen ugyanakkor elhagyták a Lendvay utcát, egyfelől rendőri intézkedéstől tartva, másfelől pedig azért, mert nem értettek egyet azzal, hogy elvesztette a békés jellegét a tüntetés. Volt, aki eközben uniós zászlót lengetett a székház erkélyén.

A Hír TV stábját a tüntetők megtámadták. Dulakodás alakult ki, a stábot körbevették, az egyik riportert, Császár Attilát leöntötték, az operatőr kezéből pedig ki akarták csavarni a kamerát. A stábot a rohamrendőrök kimenekítették, a Hír TV pedig feljelentést tett az ügyben. A rohamrendőrök a Lendvay utcából mindkét irányba kiszorították a tüntetőket, ami után , lényegében állóháború alakult ki: a demonstrálók közül sokan már hazamentek, de több százan maradtak a Dózsa György úton és a kormány távozását követelik.

 

 

Beliczay László / MTI

 

 

 

„Mocskos Hír TV!”, „Seggnyaló Hír TV!” – kiabálták néhányan a televízió visszatérő élő közvetítésekor. (Az Index szerint zsidóznak is – a szerk.) A Lendvay utcába nem sokkal ezután visszatért a nyugalom. Egy futballszurkolói csoport, az Ultras Liberi a Facebookon tagadta, hogy a budapesti parlamenti demonstráción résztvevő ultrák ott lettek volna a Fidesz-székháznál. „Szurkolók azonban nincsenek ott, ha mi lennénk ott, akkor már bent lennénk a székházban..." – hangzik az erről szóló bejegyzés.

A Fidesz közleményben ítélte el, a székház elleni támadást.  „A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség barátsággal és türelemmel hallgatja meg azokat, akiknek bármilyen kérdésben ellenvéleményük van. Nyitottak vagyunk az érvekre, készen állunk arra, hogy a távközlési adókról szóló törvényjavaslathoz módosító indítványt nyújtsunk be. Javasoljuk egy adófizetési felső korlát bevezetését, ami az adó mértékét 700 forintban maximalizálja, valamint azt, hogy az adatforgalomra kiterjesztett adót a távközlési szolgáltató cégek fizessék, ne az előfizetők, ne a magánszemélyek. Az erőszak viszont teljes mértékben elfogadhatatlan. Döbbenettel tapasztaltuk, hogy az esti demonstráció vandalizmusba torkollott. Az erőszak semmire nem lehet megoldás, nem vandalizmusra, hanem békés párbeszédre van szükség" – jelzi a közlemény.

Jelentkezett Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője is, aki új kormánypárti békemenet megszervezéséről írt a Facebookon.

 

 

 

 

Megtámadták a Fidesz székházát hozzászólásai

Szólj hozzá

 
 
 

Oldalam díja

 

ÖLELÉS OKLEVÉL

BARÁTSÁG DÍJ

 

        Vízöntő

 

 

Látogass el a Szegedi Cicamentők

hivatalos oldalára


 
FELHÍVÁS!

LEGYÉL TE IS
ÁLLATVÉDŐ!

A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete - együttműködve az
Országos Állatvédőrséggel,


várja olyan állatbarátok jelentkezését, Szegedről és környékéről, kik m
egbecsülik az állatokat, részt vennének állatvédő, állatkínzások, a helytelen állattartás felderítését, megelőzését (kutya, macska) szolgáló munkánkban!

VÉDJÜK EGYÜTT
AZ ÁLLATOKAT!
GYERE KÖZÉNK!


Ideiglenes cica-, kutyabefogadók jelentkezését is várjuk!

Állatkínzások, a helytelen állattartás bejelentése:
cicamentes@gmail.com;
allatvedo2009@gmail.com
06-30-22-44-208
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

              

           Időjárás előrejelzés

Hőtérkép

Felhőkép

 

 

HONLAPJAIM!!!!!!!!

 

http://donnamama.lapunk.hu/

http://www.kicsiunokam.eoldal.hu/

 

 

 

 

 

 

     

 

Kínai állatjegyek!
 
Kiváncsi vagy milyen állat jegyében születtél a Kínai horoszkóp szerint?
Ha igen,akkor csak ird be mikor születtél:. Pl: "1988"

 


 

 

 

 
 


 
Google PageRank

 

 

 

Hun-Web Linkek

Add to Google

Share

 

 

 

 

 

 

 

 

Nézz be ide is!

https://www.facebook.com/mirjamczeto

 

 

LÁTOGATÓIM:

2013. április 29-től

 

visitor counter

 

 

 

 

 

 

 

Bibliai milliomos


Vajon mennyire ismered a Bibliát? 

 

 

 

Nem haragszom soha az emberekre, ha másképpen vallják a dolgokat, mint én, mert tudom, hogy az ő igazságuk is éppen olyan igazság a maguk szempontjából, akár az enyém . . . Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, mellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött.


Wass Albert
 
Ha azt akarod, hogy barátod legyen szelídíts meg engem.
- Jó, jó, de hogyan?- kérdezte a Kisherceg.
- Sok- sok türelem kell hozzá- felelte a róka.- Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak a félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz...
 
 Szeretet van
a napfény aranyló sugarában,
tavasszal virágzó fákban,
az ég gyöngyöző kékjében,
tavak tisztavizű mélyében.

Szeretet van
madarak rikoltó énekében,
bogarak törékeny életében,
állatok mindentudó szemében,
hüllők hideg vérében.

Szeretet van
anyai jóslatokban,
gyermeket váró hónapokban,
iskolákba futó diákokban
és a tanítókban.

Szeretet van
lázongó, vad fiatalokban,
sötétben botorkáló alakokban,
kopott, csöndes cellafalakban,
ijedten suttogott szavakban.

Szeretet van
a boldog, fiatal párokban,
szenvedélyesen szőtt álmokban,
mámoros, örök éjszakákban,
termékei ˝almafákban˝.

Szeretet van
körülöttünk mindenben,
boldogító, vidám színekben,
nevetve futkosó gyermekben,
s mindez benne van Istenben.
 
 
A barát egy mosoly,mely bátorít,ha félsz:

A barát a taps, mely ujjong,ha célba érsz.

A barát egy kéz,mely felhúz ha elestél:

A barát az álom,mit ébren kerestél.

A barát egy könnycsepp,mely érted hull,ha baj van:

A barát gyémántpáncél,óv téged a harcban.

A barát egy nevetés,mely felharsan ,ha meglát:

A barát egy rózsakert,mely Neked nyitja bokrát.

A barát egy csillag,mit az éj varázsol:

A barát egy dallam,mit meghallasz bárhol.

A barát a láng,mely kitáncol a tűzből:

A barát az emlék,mit szívedben őrzöl.

A barát is csak ember,s néha tán hibázik:

De szeret,s ha nincs veled,érzed,hogy hiányzik.

Mert Egynek lenni nem jó ezen a világon...
 
 

 

 

 

Marika Czető


Hozd létre a saját névjegyed


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

lap tetejére

 

0.026 mp