Belépés
Szavazás

Milyennek találod az oldalamat?

Kereső

Michael Landon Michael Landon színész, rendező, forgatókönyvíró, ...

Michael Landon

Michael Landon színész, rendező, forgatókönyvíró, producer Eugene Maurice Orowitz néven született 1936. október 31-én, a new york-i Forest Hills-ben. Collingswood-ban, New Jersey-ben nőtt fel, egy idősebb nővére volt, Evelyn. Gyermekkorát megkeserítették a szülei közötti gyakori veszekedések. Az ír katolikus édesanya, Peggy O'Neil és a zsidó édesapa, Eli Orowitz házassága nem sokáig volt boldog: a show-bizniszben dolgozó apa a munkájába temetkezett, miközben a labilis idegzetű, depressziós anya öngyilkossági kísérleteivel tartotta állandó stresszben a családot. A fiatal Eugene Orowitz csak áhítozott egy olyan család iránt, amilyet később "A farm, ahol élünk" Ingalls családjában a képernyőn életre hívott. Édesanyja többször nyilvánosan megszégyenítette a fiát, és az iskolatársai között sem igazán találta a helyét. A környékbeli családok zsidókkal szembeni gyűlölködése szintén megkeserítették a gyermekkori éveket. Végül középiskolás korában megtalálta, mivel tűnhet ki a többiek közül: sportolni kezdett, és a gerelyhajításnak köszönhetően nyert ösztöndíjat a Kolumbiai Egyetemre. Ezeket a gyermekkori élményeket dolgozta fel 1976-os filmjében, amely a "The loneliest runner" (A legmagányosabb futó) címet viseli.

Miután egy sérülést követően felhagyott a hivatásszerű sportolással, az iskolát is hamar otthagyta, és különböző alkalmi munkákból próbálta eltartani magát. A fordulópont egy szereplőválogatáson érkezett el, ahová egy ismerősét kísérte el, de végül őt szerződtették a szerepre. 1956-57-ben kisebb tévés szerepekben tűnt fel, például az 1956-os "Telephone Time"-ban. Első komolyabb feladatát 1957-ben kapta: az "I was a teenage werewolf" című mozifilm címszerepében szélesebb körben ismertté vált a neve. Ez a film a tinihorror műfajának egy igen korai, műfajteremtő darabja, amely nagyon jó kritikákat kapott. Az idegen hangzású "Eugene Orowitz"-ot színészi pályája kezdetén a könnyen megjegyezhető "Michael Landon"-ra cserélte. Egy 1986-os interjúban így vallott erről: "Mindenkinek színpadi neve volt az '50-es évek elején, például Rock, Lance és a többiek. A Eugene név nem illett volna közéjük."

A Bonanza című western sorozatban, amely 1959-ben indult az NBC tévécsatornán, 14 éven keresztül játszotta a legifjabb testvér, Little Joe Cartwright szerepét. Ez a sorozat amellett, hogy hírnevet, rengeteg rajongót és élete végéig biztos megélhetést szerzett a fiatal színésznek, arra is jó lehetőség volt, hogy a rendezést és a forgatókönyvírást is megismerje: 20 epizód forgatókönyvét írta, és 14-et rendezett. Emellett a másfél évtizedig tartó western sorozat során a színészetben is magabiztos tudást szerzett.

1973-ban véget ért a Bonanza, és Michael Landon úgy érezte, eljött az idő, hogy a maga ura legyen: következett "A farm, ahol élünk", amelyben a színészeten túl is nagy szerepet vállalt: rendezőként, alkalmi forgatókönyvíróként és producerként is részt vett a sorozat készítésében.

A farm, ahol élünk lazán támaszkodik Laura Ingalls Wilder gyermekregényeire, inkább tekinthető önálló műnek, mint a könyvsorozat feldolgozásának. A sorozat készítésében többen is közreműködtek a Bonanza készítői közül, például William F. Claxton rendező, John Hawkins és B. W. Sandefur forgatókönyvíró, Haskell Boggs operatőr.
A farm, ahol élünk sikere abban rejlett, hogy újrafogalmazta az 1970-es évekre kihalófélben lévő "ideális család" mintáját, és megteremtette a családi televíziózás alapjait. 1973-ban a színész nevelt lánya, Cheryl súlyos autóbalesetet szenvedett, és ekkor Michael Landon megfogadta, hogy ha a lánya felépül, akkor a minőségi televíziózás terjesztésére fogja fordítani a sikerét és a tehetségét. Mindvégig fontos volt számára, hogy a filmjeinek üzenete legyen, hogy a nézők tanulhassanak belőle valami hasznosat. Így vallott ars poeticájáról: "Azt akarom, hogy az emberek nevessenek és sírjanak, ne csak üljenek és bámulják a tévét. Talán régimódi vagyok, de úgy gondolom, hogy a nézők éheznek az olyan műsorokért, amelyekben a szereplőknek tartalmas mondanivalójuk van." Michael Landon sosem volt jó tanuló az iskolában, de a munkáival kapcsolatban maximalista volt, és minden vele dolgozótól maximális teljesítményt követelt meg. Mégsem zsarnokként emlékeznek rá az egykori munkatársak, színészek: jól bánt a gyerekszínészekkel, és tréfálkozásaival könnyen feldobta a forgatás hangulatát.

A farm, ahol élünk 1974-től 1983-ig készült. A sorozat amellett, hogy felidézett egy letűnt kort, a XIX. század utolsó harmadának világát, arra is alkalmas volt, hogy Michael Landon feldolgozza az őt érdeklő témákat: készített részeket zsarnok szülőtől szenvedő családokról, kitaszított, a többiektől valamiben különböző gyerekekről, járványról, családi tragédiákról, drogfüggőségről. A vidámabb epizódok pedig számtalan lehetőséget kínáltak a helyzetkomikum kiaknázására. Az utolsó epizód után készült még három másfél órás tévéfilm, a legutolsó film végén felrobbantották a díszletül szolgáló város épületeit. Michael Landon úgy érezte, hogy szükség van az efféle katarziskeltésre egy ilyen hosszú tévésorozat végén, valamint nem szerette volna más filmek díszleteként viszontlátni szeretett Walnut Grove-ját.

A farm, ahol élünk befejezésekor Michael Landon egy új sorozaton, a Father Murphy-n dolgozott, amelynek címszerepét jó barátja, Merlin Olsen játszotta (ő volt Jonathan Garvey a "Farm"-ban). Ez a sorozat szintén a XIX. században játszódott, valamivel korábban, mint a "Farm", az 1860-as években. Michael Landon elsősorban forgatókönyvíróként vett részt a készítésében, illetve két epizódot rendezett.

A Father Murphy után egy újabb családi sorozat következett, a Highway to Heaven (Főút a Mennybe), amelyben Michael Landon és régi jó barátja, Victor French (Mr. Edwards a "Farm"-ból) játszották a főszerepeket. A rendező szintén Michael Landon volt, illetve húsz epizód forgatókönyvét is ő írta. Victor French egy egykori rendőrt játszott, Michael Landon pedig egy próbaidős angyalt, aki útitársával autózva az országban igyekszik jobbá tenni az emberek életét. A sorozatnak a szokatlan szereplők és történet miatt eleinte nem jósoltak sikert, de a kezdeti kritikusoknak nem lett igazuk: a '80-as évek materializmusában (amelyet például a "Dallas" képviselt) üde színfolt volt ez a hagyományos értékeket közvetítő történet. Öt évad készült belőle, végül 1989-ben Victor French halála vetett véget a sorozatnak.

Michael Landon 1991. április 5-én jelentette be nyilvánosan, hogy rákos. Éppen egy új tévésorozatba ("Us") kezdett bele, amelynek még csak a pilot epizódja készült el; a forgatást a kemoterápiás kezelés idejére felfüggesztették. A betegséggel folytatott három hónapos küzdelem kezdődött, amely alatt egy emlékezetes szereplést vállalt a Johnny Carson vezette "Tonight Show"-ban. Optimizmusa, a filmsorozataiból jól ismert életigenlő szemlélete az utolsó hetekig megmaradt, ez az említett tévéinterjút látva is nyilvánvaló. A televíziózás korabeli ikonikus alakja, aki filmsorozataival alapvető szerepet töltött be a családi tévénézés kultúrájának megteremtésében, 1991. július elsején hunyt el máj- és hasnyálmirigyrákban. 54 évet élt, összesen háromszor volt házas, és kilenc gyermeket nevelt, akik közül többen követték őt a tévés pályán: Michael Landon Jr. rendező, forgatókönyvíró, Christopher Landon forgatókönyvíró, Jennifer Landon egy tévésorozatban szerepel. Michael Landon hatása az amerikai televíziózásra mindmáig jelen van.

 

 

Michael Landon Michael Landon színész, rendező, forgatókönyvíró, ... hozzászólásai

Szólj hozzá

 
 
 

Oldalam díja

 

ÖLELÉS OKLEVÉL

BARÁTSÁG DÍJ

 

        Vízöntő

 

 

Látogass el a Szegedi Cicamentők

hivatalos oldalára


 
FELHÍVÁS!

LEGYÉL TE IS
ÁLLATVÉDŐ!

A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete - együttműködve az
Országos Állatvédőrséggel,


várja olyan állatbarátok jelentkezését, Szegedről és környékéről, kik m
egbecsülik az állatokat, részt vennének állatvédő, állatkínzások, a helytelen állattartás felderítését, megelőzését (kutya, macska) szolgáló munkánkban!

VÉDJÜK EGYÜTT
AZ ÁLLATOKAT!
GYERE KÖZÉNK!


Ideiglenes cica-, kutyabefogadók jelentkezését is várjuk!

Állatkínzások, a helytelen állattartás bejelentése:
cicamentes@gmail.com;
allatvedo2009@gmail.com
06-30-22-44-208
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

              

           Időjárás előrejelzés

Hőtérkép

Felhőkép

 

 

HONLAPJAIM!!!!!!!!

 

http://donnamama.lapunk.hu/

http://www.kicsiunokam.eoldal.hu/

 

 

 

 

 

 

     

 

Kínai állatjegyek!
 
Kiváncsi vagy milyen állat jegyében születtél a Kínai horoszkóp szerint?
Ha igen,akkor csak ird be mikor születtél:. Pl: "1988"

 


 

 

 

 
 


 
Google PageRank

 

 

 

Hun-Web Linkek

Add to Google

Share

 

 

 

 

 

 

 

 

Nézz be ide is!

https://www.facebook.com/mirjamczeto

 

 

LÁTOGATÓIM:

2013. április 29-től

 

visitor counter

 

 

 

 

 

 

 

Bibliai milliomos


Vajon mennyire ismered a Bibliát? 

 

 

 

Nem haragszom soha az emberekre, ha másképpen vallják a dolgokat, mint én, mert tudom, hogy az ő igazságuk is éppen olyan igazság a maguk szempontjából, akár az enyém . . . Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, mellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött.


Wass Albert
 
Ha azt akarod, hogy barátod legyen szelídíts meg engem.
- Jó, jó, de hogyan?- kérdezte a Kisherceg.
- Sok- sok türelem kell hozzá- felelte a róka.- Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak a félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz...
 
 Szeretet van
a napfény aranyló sugarában,
tavasszal virágzó fákban,
az ég gyöngyöző kékjében,
tavak tisztavizű mélyében.

Szeretet van
madarak rikoltó énekében,
bogarak törékeny életében,
állatok mindentudó szemében,
hüllők hideg vérében.

Szeretet van
anyai jóslatokban,
gyermeket váró hónapokban,
iskolákba futó diákokban
és a tanítókban.

Szeretet van
lázongó, vad fiatalokban,
sötétben botorkáló alakokban,
kopott, csöndes cellafalakban,
ijedten suttogott szavakban.

Szeretet van
a boldog, fiatal párokban,
szenvedélyesen szőtt álmokban,
mámoros, örök éjszakákban,
termékei ˝almafákban˝.

Szeretet van
körülöttünk mindenben,
boldogító, vidám színekben,
nevetve futkosó gyermekben,
s mindez benne van Istenben.
 
 
A barát egy mosoly,mely bátorít,ha félsz:

A barát a taps, mely ujjong,ha célba érsz.

A barát egy kéz,mely felhúz ha elestél:

A barát az álom,mit ébren kerestél.

A barát egy könnycsepp,mely érted hull,ha baj van:

A barát gyémántpáncél,óv téged a harcban.

A barát egy nevetés,mely felharsan ,ha meglát:

A barát egy rózsakert,mely Neked nyitja bokrát.

A barát egy csillag,mit az éj varázsol:

A barát egy dallam,mit meghallasz bárhol.

A barát a láng,mely kitáncol a tűzből:

A barát az emlék,mit szívedben őrzöl.

A barát is csak ember,s néha tán hibázik:

De szeret,s ha nincs veled,érzed,hogy hiányzik.

Mert Egynek lenni nem jó ezen a világon...
 
 

 

 

 

Marika Czető


Hozd létre a saját névjegyed


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

lap tetejére

 

0.063 mp