Belépés
Szavazás

Milyennek találod az oldalamat?

Kereső

Receptmegoszto!

 

Rakott burgonya

 

Rakott burgonya
 
 

Hozzávalók

1 kg burgonya
6 db tojás
olaj
lec
kolbász
tejföl

 

Elkészítés

A burgonyát a héjától megfosztva megfőzzük egészben. Egy külön edényben mellé tojásokat főzünk. A megfőtt burgonyát kör alakú szeletekre vágjuk, a tojásokat tojásszeletelővel szintén kör alakúra szeleteljük. A burgonya egy részét a jénai aljára fektetjük, rárakjuk a felszeletelt tojásokat és ennek a tetejére a kolbászt. Majd ismét mehet a következő réteg. Az a lényeg a legfelső rétegre kerüljön a tejföl, és így rakjuk be a sütőbe sülni.

 

Elkészítési idő

1 óra

 

 

 

Sárgarépa krémleves

 

Sárgarépa krémleves
 
 

Hozzávalók

5 szál sárgarépa
5 dkg margarin
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 liter húsleveslé
1 evőkanál étkezési keményítő
fél darab
narancs leve.

 

Elkészítés

A margarinon fedő alatt megpároljuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, és a karikákra vágott sárgarépát. Felöntjük liternyi húsleveslével és a répát puhára főzzük (kb. 25 perc). Majd levesszük a tűzről. Szűrőlapáttal kivesszük és egy mélyebb edénybe helyezzük a répát. Felöntjük a főzőlé felével és összeturmixoljuk. A krémes lét visszaöntjük a maradék leveshez, és újra feltesszük a tűzre melegedni. Három evőkanál levesben feloldunk egy evőkanál étkezési keményítőt és folyamatosan kevergetve a leveshez adjuk, ezzel tovább sűrítjük. Végezetül belecsorgatjuk a fél narancs levét.

 

Jellemzők

Vegetáriánus

Diétás

 

 

 

Túrós lepény

 

Túrós lepény
 
 

Hozzávalók

Alaptészta:
320 g féldarás
liszt
egy csipetnyi
180 g vaj
3 tojássárgája
3 kanál tejföl

Töltelék:
1 kg
túró
180 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
citromhéj
3 kanál tejföl
50 g darás liszt
100 g mazsola
3 tojásfehérje

 

Elkészítés

Tészta elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, azután átszitáljuk. Összedolgozzuk a vajjal, tojássárgájával meg a tejföllel és két részre osztjuk. Az egyik kisodort lapot tepsibe helyezzük, rákenjük a túrótölteléket, betakarjuk a másik lappal, villával megszurkáljuk és vékonyan megkenjük tejföllel. Előmelegített sütőben megsütjük. A kihűlt tésztát szeletekre vágjuk és porcukorral megcukrozzuk.

 

Tölte lék:

Az áttört túrót elkeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és tejföllel. Hozzáadjuk a lisztet, a mazsolát meg a keményre felvert tojáshabot és összevegyítjük.

 

 

 

 

Burgonyafánk

 

Burgonyafánk
 
 

Hozzávalók

14 dkg burgonya
20 dkg liszt
2 tojássárgája
1 kanál langyos tej
2 dkg élesztő
3 dkg vaj

 

 

Elkészítés

14 dkg főtt, áttört burgonyát, 20 dkg lisztet, 2 tojássárgáját, 1 kanál langyos tejben áztatott 2 dkg élesztőt, 3 dkg vajat és kis sót jól összegyúrunk. Apró fánkokat szaggatunk belőle és hagyjuk megkelni. Forró zsírban szép pirosra sütjük, mártásos vadhús köré rakjuk.

 

 

 

 

Majomkenyér johi konyhájából recept

 

Majomkenyér johi konyhájából

 

előkészület:

főzés:

sütés:

 

hozzávalók 5 főre

Tésztához:

2,5 dl tej

80 g vaj

2 ek méz

650 g liszt

100 g cukor

fél tk só

1 ek vaníliás cukor

1 dl víz

1 tojás

Mázhoz:

4 tk fahéj

100 g barna cukor

100 g cukor

80 g vaj

Tetejére:

1,5 dl sűrített tej

 

elkészítés

A tejet összemelegítjük a vajjal közepes hőfokon, míg a vaj teljesen meg nem olvad.

Ha kicsit kihűlt, hozzáadjuk az élesztőt és a mézet.

Egy nagy keverőtálba jöhetnek a száraz hozzávalók: lisztnek a 2/3-a, cukor, só, vaníliás cukor.

Jöhet hozzá a víz, a tojás és a kihűlt tejes-vajas élesztő. Ezt az egészet jól összekeverjük robotgéppel.

A liszt maradék részét hozzászitáljuk, míg össze nem áll tésztává.

Takarjuk le, és meleg helyen 1 órát kelesztjük, vagy amíg a duplájára nem nő.

Mikor a tészta elérte eredeti méretének dupláját, formázzunk golflabda nagyságú golyókat, és helyezzük a kivajazott, kilisztezett tortaformába.

A mázhoz való alapanyagokat (második rész) olvasszuk össze, és öntsük a labdákra úgy, hogy befolyjon a rések közé.

A sütőből kivéve és 1-2 perc pihentetés után jól meglocsoljuk az édes sűrített tejjel.

 

sütési hőfok:
175°C
 
sütési mód:
hőlégkeveréses
 
 
 

 

 

Tócsni virslivel töltve

 

 
hozzávalók 4 főre

4 db burgonya

1 fej fokhagyma

2 tojás

5 ek lisztsó, bors

2 dl víz

olaj

5 pár virsli, félbevágva

 

elkészítés

A burgonyát megmossuk, kettévágjuk, és lereszeljük kis lyukú reszelőn.

A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, hozzáadjuk a masszához, továbbá a tojást, sót, borsot, vizet, lisztet,

és jól összekeverjük.

Bő forró olajat előkészítünk, a virsliket megforgatjuk a masszában, ha lágy, akkor egy kevés lisztel keményítsük.

Kisütjük benne a virslis tócsnikat, melegen tálaljuk.

 

 

 

Zöldséges rizottó parmezánnal

 


Zöldséges rizottó parmezánnal recept fotó

Hozzávalók:

 

3 liter zöldségleves vagy húsleves alaplé (csirkecsontból készült nálam az alaplé,

valamelyik nap, ezt tettem félre)

4 ek zsiradék

2 fej vöröshagyma felaprítva

3 nagyobb sárgarépa kockázva

1 nagyobb cukkini kockázva

500 g rizs (legjobb hozzá a arborio, de nálam sima rizsből készült)

1 csomó újhagyma vékonyra karikázva

200 g zöldborsó (fagyasztott)

tálaláskor parmezán sajt

 

Elkészítése:

Az alaplé legyen kellőképpen forró. Egy nagyobb edényben hevítsük fel az olajat, erre tegyük az apróra vágott vöröshagymát, répát és cukkinit sózzuk meg majd pirítsuk nagyjából 3 percig. Adjuk hozzá a rizst is és azzal együtt állandó keverés mellett további 2 percig pirítsuk.

Ezután az alapléből 1 merőkanálnyit hozzáadva addig főzzük kevergetve, amíg a rizs a lét fel nem szívja. Ezt ismételgessük mindaddig míg van az alapléből illetve, amíg a rizs meg nem puhul. Amikor megpuhult adjuk hozzá még a zöldborsót és a karikázott újhagymát is további 5 percig főzve.

Tálaláskor parmezán sajttal kell megszórni.

Ez a mennyiség nagyjából 4-5 fő részére elegendő.

 

 

 

 

 

Hevítsünk fel két evőkanál ghít, tegyük bele a magokat és enyhén pirítsuk meg. Tegyük félre.

Két evőkanál ghíben süssük világosbarnára a babérlevelet, tegyük hozzá a mazsolákat és a rizst kb. öt percre. Öntsük hozzá a vizet (a rizs mennyiségének 1, 7 szerese) és a pirított magvakat, keverjük össze, sózzuk meg. Lefedve főzzük míg a rizsszemek elválnak egymástól.

Mielőtt a rizs teljesen megfőne óvatosan keverjük hozzá a fűszereket, majd a legvégén a sült, kurkumás sajtot. Ezt az ételt Panír Pulao néven ismerheted.

 

 

 

 

Zsebes karaj

 

Hozzávalók:

1,5 kg csont nélküli karaj egyben

10 dkg szeletelt bacon szalonna

1 húsleves kocka

20 dkg trappista sajt

1 szál kolbász

1 vöröshagyma

1 piros kaliforniai paprika

Pác:

olaj

magyaros sültek fűszerkeverék

őrölt bors

pirospaprika

 

Elkészítése:


A karajt 1-1,5 centinként bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon Az olajból és a fűszerekből pácot készítünk, mindenütt jól bekenegetjük vele a húst, főleg a zsebecskéket, becsavarjuk alufóliába, légmentesen lezárjuk és éjszakára a hűtőbe tesszük érlelődni. Másnap a zsebecskékbe vastagabbra szelt sajtot, bacon szalonnát, kolbász karikákat és vöröshagyma szeleteket rakosgatunk, majd az egészet beletesszük az előzőleg 1/2 óráig hideg vízben áztatott römertopfba/ cserépedénybe. A tetejét még csíkokra vágott kaliforniai paprikával kirakosgatjuk, aláöntünk 2 dl vizet, melyben feloldunk 1 húsleves kockát. Hideg sütőbe tesszük, folyamatosan emeljük a hőfokot és kb 2 óra hosszat sütjük. Mikor a hús puha, levesszük a römertopf tetejét és pirosra sütjük. A húst ferdén szeletelve, a saját szaftjával meglocsolva, krumplipürével tálaljuk.

 

 

 

Rakott cukkini

 

Hozzávalók:

2 közepes cukkini

50 dkg darált sertéscomb

1.5 pohár rizs

2 gerezd fokhagyma

1-2 kk. pirospaprika

1 nagy pohár tejföl

4 tojás

10-15 dkg reszelt sajt

olaj

bors

 

Elkészítése:

 

A cukkinit megmossuk, szárazra töröljük és kb. fél centis szeletekre vágjuk, besózzuk és félre tesszük. A rizst a szokásos módon megpároljuk, sóval, ételízesítővel ízesítjük. A húst olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát és a petrezselyemzöldet, pici vizet engedünk rá és lefedve puhára pároljuk. Amikor elkészült megszórjuk a pirospaprikával is.
Egy tepsit kikenünk olajjal.

 

A cukkiniről leöntjük a levét, a fele mennyiséget a tepsi aljára rakjuk. Erre szórjuk a rizs felét, majd az összes darált húst. Ismét rizs, majd végül a maradék cukkini következik. A tejfölt és a tojásokat elkeverjük, a rakott cukkinink tetejére öntjük, majd megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sütjük.

 

 

Sertésborda gombás, medvehagymás raguv...

 

Hozzávalók:

4 szelet karaj csont nélkül

5-6 levél medvehagyma

30 dkg gomba

1 fej fehér hagyma

2 db kaliforniai paprika

10 dkg bacon

grillfűszer

őrölt fehér bors

étolaj

finom liszt

 

 

Előkészítés:

 

A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk grillfűszerrel. A bacont a hagymákat ,paprikákat csíkokra vágjuk. A gombát felszeleteljük.

Elkészítés: A hússzeleteket lisztezzük és kevés olajon megsütjük majd félre tesszük. A bacont kipirítjuk, rátesszük a gombát. Sózzuk, borsozzuk és addig pároljuk míg elfövi a levét. Hozzáadjuk a paprikát, hagymákat és 8-10 perc alatt készre pirítjuk. A kisütött karajszeleteket a raguval tálaljuk.
Medvehagymás főtt burgonyát készítettem mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

 

 

Tejfölös rakott hús burgonyával

 

 

Hozzávalók:

 

kb 1 kg burgonya

7-8 szelet karaj

kb fél liter tejföl

5 gerezd fokhagyma

só,bors

sertés fűszerkeverék

 

 

Elkészítése:


A befűszerezett húsokat hirtelen elősütjük.A maradék zsiradékot elosztjuk a tepsi aljába.A tejfölt elkeverjük az apróra vágott fokhagymával.
A megtisztított,meghámozott burgonyát karikára vágjuk, tepsi aljába két sort teszünk,sózzuk rétegenként a burgonyát,fele tejfölt elosztjuk a tetején,ráhelyezzük az elősütött húsokat, majd befedjük a maradék karikára vágott burgonyával, tetejére pedig a maradék tejfölt elosztjuk.
Alufóliával befedjük,200 fokon addig sütjük, míg a burgonya megpuhul,levéve az alufóliát megpirítjuk a tetejét.A tetejére még a pirítás előtt tehetünk reszelt sajtot is.

Karaj helyett készülhet combból vagy baromfimellből, tarjából vagy csülökből, esetleg császárszalonnából is.Volt rá példa szafaládét vagy szalámit tettem bele.Fűszert ízlésünk szerint variálhatjuk.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lap tetejere

 

 

 

 

 

 

 




 
 

Oldalam díja

 

ÖLELÉS OKLEVÉL

BARÁTSÁG DÍJ

 

        Vízöntő

 

 

Látogass el a Szegedi Cicamentők

hivatalos oldalára


 
FELHÍVÁS!

LEGYÉL TE IS
ÁLLATVÉDŐ!

A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete - együttműködve az
Országos Állatvédőrséggel,


várja olyan állatbarátok jelentkezését, Szegedről és környékéről, kik m
egbecsülik az állatokat, részt vennének állatvédő, állatkínzások, a helytelen állattartás felderítését, megelőzését (kutya, macska) szolgáló munkánkban!

VÉDJÜK EGYÜTT
AZ ÁLLATOKAT!
GYERE KÖZÉNK!


Ideiglenes cica-, kutyabefogadók jelentkezését is várjuk!

Állatkínzások, a helytelen állattartás bejelentése:
cicamentes@gmail.com;
allatvedo2009@gmail.com
06-30-22-44-208
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

              

           Időjárás előrejelzés

Hőtérkép

Felhőkép

 

 

HONLAPJAIM!!!!!!!!

 

http://donnamama.lapunk.hu/

http://www.kicsiunokam.eoldal.hu/

 

 

 

 

 

 

     

 

Kínai állatjegyek!
 
Kiváncsi vagy milyen állat jegyében születtél a Kínai horoszkóp szerint?
Ha igen,akkor csak ird be mikor születtél:. Pl: "1988"

 


 

 

 

 
 


 
Google PageRank

 

 

 

Hun-Web Linkek

Add to Google

Share

 

 

 

 

 

 

 

 

Nézz be ide is!

https://www.facebook.com/mirjamczeto

 

 

LÁTOGATÓIM:

2013. április 29-től

 

visitor counter

 

 

 

 

 

 

 

Bibliai milliomos


Vajon mennyire ismered a Bibliát? 

 

 

 

Nem haragszom soha az emberekre, ha másképpen vallják a dolgokat, mint én, mert tudom, hogy az ő igazságuk is éppen olyan igazság a maguk szempontjából, akár az enyém . . . Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, mellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött.


Wass Albert
 




Ha azt akarod, hogy barátod legyen szelídíts meg engem.
- Jó, jó, de hogyan?- kérdezte a Kisherceg.
- Sok- sok türelem kell hozzá- felelte a róka.- Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak a félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz...
 
 



Szeretet van
a napfény aranyló sugarában,
tavasszal virágzó fákban,
az ég gyöngyöző kékjében,
tavak tisztavizű mélyében.

Szeretet van
madarak rikoltó énekében,
bogarak törékeny életében,
állatok mindentudó szemében,
hüllők hideg vérében.

Szeretet van
anyai jóslatokban,
gyermeket váró hónapokban,
iskolákba futó diákokban
és a tanítókban.

Szeretet van
lázongó, vad fiatalokban,
sötétben botorkáló alakokban,
kopott, csöndes cellafalakban,
ijedten suttogott szavakban.

Szeretet van
a boldog, fiatal párokban,
szenvedélyesen szőtt álmokban,
mámoros, örök éjszakákban,
termékei ˝almafákban˝.

Szeretet van
körülöttünk mindenben,
boldogító, vidám színekben,
nevetve futkosó gyermekben,
s mindez benne van Istenben.
 
 




A barát egy mosoly,mely bátorít,ha félsz:

A barát a taps, mely ujjong,ha célba érsz.

A barát egy kéz,mely felhúz ha elestél:

A barát az álom,mit ébren kerestél.

A barát egy könnycsepp,mely érted hull,ha baj van:

A barát gyémántpáncél,óv téged a harcban.

A barát egy nevetés,mely felharsan ,ha meglát:

A barát egy rózsakert,mely Neked nyitja bokrát.

A barát egy csillag,mit az éj varázsol:

A barát egy dallam,mit meghallasz bárhol.

A barát a láng,mely kitáncol a tűzből:

A barát az emlék,mit szívedben őrzöl.

A barát is csak ember,s néha tán hibázik:

De szeret,s ha nincs veled,érzed,hogy hiányzik.

Mert Egynek lenni nem jó ezen a világon...
 
 

 

 

 

Marika Czető


Hozd létre a saját névjegyed


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

lap tetejére

 

0.011 mp